Times, they are a changin’

maart 2024
Al sinds 1988 staan wij onze relaties bij met goede financieringsaanvragen bij financiers en verhogen wij uw slagingskansen. In deze meer dan 35 jaar hebben wij een enorm netwerk opgebouwd en ondertussen hebben we de markt ook vele malen zien veranderen, ten goede en ten kwade. In hoog en laagconjuncturen. In voor -en tegenspoed.
De vastgoedmarkt is jammer genoeg minder positief voor u op dit moment. Grote makelaars en adviseurs komen er eindelijk voor uit, dat we in een neergaande markt zitten. Wat is er aan de hand ? Om te beginnen, is de rente al een tijdje hoger. Hypotheekrentes gingen van minder dan 2% naar ruim 4,5%. En vastgoedbeleggers betalen vaak een extra opslag. Steeds meer partijen krijgen er nu bij verlengingen mee te maken. Ook zijn er steeds meer (‘groene’) wensen van de grootbanken. Uit rapporten blijkt, dat het transactievolume erg hard is teruggelopen. Wereldwijd ! Maar in Nederland is meer aan de hand, want de Nederlandse vastgoedmarkten zijn op zich wel erg sterk. Dus wat speelt er dan ?

Laten we met het goede nieuws beginnen. Ondanks veel narigheid houdt men zich in Nederland nog eigenlijk heel goed staande. Wat ook een compliment is aan uw kwalitatief goede bezit, uw nuchterheid en aan onze prudente financieringsmentaliteit. Wij én onze financiers zijn ook nu gewoon open for business. Zij maken zich vooralsnog helemaal niet druk en willen u graag (her)financieren bij aankopen en/of verlengingen. Gewoon aflossingsvrij of helemaal afgestemd op uw wensen en ook ongeacht of u plannen heeft om te verduurzamen, uit te ponden, renoveren of te ontwikkelen. Gericht op behoud of verbetering van uw cashflow. Met goede secundaire voorwaarden, zoals bijvoorbeeld financiële vergoedingen bij herfinanciering om het interessant te maken en de kosten voor u zo laag mogelijk te houden ! Er zijn veel goedwillende financiers tegenwoordig, maar allemaal wel met eigen bijzonderheden. Het gaat erom dat we voor u een optimale combinatie vinden, zodat het u past als een maatkostuum.

Dat laatste wordt steeds belangrijker, want vastgoedinvesteerders hebben in toenemende mate te maken met weerstand. Jarenlang werd beleggers verweten, dat zij woningen wegkaapten en prijzen opdreven, hoewel uit overheidsonderzoek anders bleek. Het kwam kort samengevat door gestegen vraag naar woningen en schaarste wegens te weinig bouwen, ontstaan uit overheidsfalen (pfas, stikstof, lokale verhinderingen etc. etc.) en gestegen bouwkosten.
Er kwamen desondanks wel veel (belasting)regels al of niet om beleggers te weren…

Buy-to-let kopers verdwenen door gemeentelijke opkoopbescherming. Dat prijzen van koopwoningen echter toch hard doorstijgen zonder deze beleggers, zegt wel wat. Toch zijn er ingrijpende belastingwijzingen gekomen. 10,4% overdrachtsbelasting en een ‘tijdelijke’, zeer hoge rendementsheffing, ongeacht of uw rendement laag, hoog, positief of negatief was. Binnenkort volgt nog een uitspraak over dit voortgezette ‘tijdelijke’ gebruik van fictieve rendementen.

Ook het beleggen en financieren in vennootschappen verandert. Om earning stripping door multinationals tegen te gaan, nam men ook de vastgoedbranche maar mee. Dit betekent niets meer en niets minder dan grondslagverhoging en renteaftrekbeperking.

Woningwaarderingstelsel, Woz-cap, Wetsvoorstel Betaalbare huur

Maar ook woninghuurwetgeving veranderde met de invoering van de woz-cap in 2022 om meer vrije sector woningen onder de WWS puntentelling te krijgen met huurverlaging voor de getroffen woningen als gevolg. Er verdwenen vooral vrije sector huurwoningen naar de koopsector. Zijn er meer (goedkope) huurwoningen gekomen ? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Over diezelfde woz-cap heeft de Stichting Fair Huur nu een rechtszaak aangespannen, omdat zij onder andere vindt, dat er voor verhuurders van deze woningen geen redelijk rendement meer mogelijk is. Uit onderzoek bleek dat huurrendementen liggen rond de 4,8 a 6% BRUTO, terwijl woningcorporaties in haar rol als sociale verhuurder een rendement van minimaal 5% NETTO moet worden toegekend om haar sociale rol te kunnen vervullen. Hoe is uw rendement ? Toch wel een overweging om de Stichting te steunen. Vooral ook omdat het demissionair kabinet en slecht geïnformeerde Kamers deze fout niet terugdraaien, maar mogelijk uitbreiden door invoering van de Wet ‘Betaalbare’ Huur. Een wet, die rendementen verder zal doen dalen en de facto het aanbod huurwoningen zal verminderen. Het zou eerbiedigende werking hebben voor bestaande huurcontracten. Helaas lijken daar ineens hele grote mitsen en maren aan te zitten. En nieuwe contracten voor vrije sector huurwoningen (ook nieuwbouw) kunnen later alsnog onder het WWS gaan vallen. Zeker als bepaalde WWS punten ineens worden afgeschaft.
Er is kortom veel gaande in de vastgoedmarkt waarin wij al zo lang actief zijn. Uiteraard kunnen wij u helpen met (her)financieringen, royementen, bouwdepots en alle andere vragen, die u heeft over financieren. Daar zitten vaak onverwachte voordelen aan. Over de jaren is ons netwerk zeer uitgebreid geworden. Maar wij klankborden met onze cliënten over meer dan alleen vastgoedfinanciering. Wilt u eens weten, wat er allemaal kan, hoe wij deze al deze regels aankijken en wat uw mogelijkheden zijn, bel gerust. Op onze beurt, horen wij graag van u wat uw ideeën zijn en hoe u er mee omgaat.

Met hartelijke groeten,

Team Alpha Vastgoedfinanciering

Lees verder

september 2023
Nu iedereen al even terug is van vakantie is het afwachten wat het demissionaire kabinet en het Parlement gaan verzinnen. Nieuwe verkiezingen komen eraan, maar de economie heeft al een tijdje helaas niet meer de hoogste prioriteit gehad. Er valt weinig te verduurzamen als er niets wordt verdiend. Bovendien is er de afgelopen tijd -naast de hard gestegen rente- al zo veel voor u veranderd.