Vastgoedfinanciering

maart 2023
In ons dagelijkse werk spreken wij veel mensen. Mensen, die hard werken, panden aankopen, renoveren en verhuren of verkopen. Vaak op grote schaal. Professionals, die gebouwen transformeren of nieuwbouwwoningen doen verrijzen. Voor verhuur én verkoop. Risico nemend met hun eigen geld, maar ook met dat van de financier. Bij het arrangeren van financieringen overtuigen wij financiers van hun kennis -en ervaring, financiële draagkracht en de winstgevendheid, kwaliteit en maatschappelijk nut van het project. En zo komt er veel moois tot stand.
Sentimenten
Maar ondanks wat deze mensen betekenen voor de maatschappij en voorzien in een grote behoefte aan onder andere (huur)woningen, is het sentiment naar deze mensen toch negatief. Wij vinden dat niet terecht, maar de politiek is populistisch en polariserend. Omgekeerd merken wij dat onder onze relaties nu ook een negatief gevoel leeft door deze demotiverende maatregelen. De woz-cap zag het licht en om beleggers te weren uit de markt, werd de overdrachtsbelasting verhoogd. Daarna volgden andere fiscale verhogingen en beperkingen. En ondertussen speelt een harde ingreep in de woningmarkt waardoor de huurwaarde van veel huurwoningen zal dalen. Maar ongeacht die daling van huur én waarde zullen box 3 beleggers wel gewoon een hogere belasting moeten betalen. En dat laatste alleen maar omdat de systemen van de fiscus tekort schieten.
Onderzoeken
Onderzoeken, inclusief die van de overheid zelf, wijzen erop, dat de maatregelen averechts uitpakken met als resultaat juist minder betaalbare (huur) woningen, minder transacties en risico’s voor het volume van de nieuwbouw. De Minister toont zich doof hiervoor en roepende in de woestijn vragen kleine, maar zeker ook de grotere beleggers en ontwikkelaars zich af of het rendabel genoeg is om door te investeren. De rente is stijgende en andere asset categorieën of verdienmodel worden interessanter. En enkele van onze wat grotere relaties gaven al aan een overstap te maken naar buitenlands vastgoed.
Hopelijk valt het allemaal mee, al blijft het nog even een hobbelige ritje met ‘veel’ woonvisie vanuit Den Haag. Misschien ziet het kabinet het licht na de verkiezingen. En anders is de hoop gericht op de Raad van State of eventueel de Hoge Raad voor die box 3 beleggers, die zich beroepen op eigendom schending onder Europese verdragen en het recht op redelijk rendement. We gaan het zien.

Wat kunt u doen ?
Financiers zijn ons op dit moment gelukkig nog zeer ter wille en van terughoudendheid merken wij nog niet veel. Toch kunnen wij het niet uitsluiten. Niemand had kunnen voorzien, dat de overheid zo in haar eigen voet wil schieten. Het verstandig dat u anticipeert op de toekomst en uw vastgoed en financieringen laat beoordelen. Kunt u woningen eventueel upgraden en behouden voor de vrije sector? Welke rentecontracten lopen af en beschikt u over genoeg cashflow en eigen middelen? Wat doet uw financier als uw vrije cashflow daalt, want vanwege de gestegen rente zou het zo maar kunnen zijn, dat lopende financieringen in de toekomst niet meer goed betaalbaar zijn. Zomaar een paar vragen. Uiteraard zijn er vaak wel oplossingen en wij zoeken dat graag voor u uit, maar wacht daar niet te lang mee. Wij doen dat trouwens -als altijd- op no cure no pay basis. U bent van harte welkom.

Lees verder

maart 2024
Al sinds 1988 staan wij onze relaties bij met goede financieringsaanvragen bij financiers en verhogen wij uw slagingskansen.